dijous, 15 d’abril del 2010

L' ENVEJA

Aquesta n’és una paraula odiosa, pero està tan al ùs, que a pesar de ser més vella que els temps, y tan antiga com la mateixa humanitat, ES pot explicar d’ella que es coneix com el més abominable dels set pecats capitals i la causant de molta part dels altres sis.
Estem devant doncs, d’una falta que canvíe les persones. que els ennuvolela vista, que els torne avars, que els fa cometre les mes grans atrocitats que es puguin donar a la vida. Els fà ruïns, petits, i menypreables.
I ningú està exent de partir-la alguna vegada en el séu caminar per aquest món.
Es troben molts éssers, que si no estèssin dominats per aquest vici, serien unes ànimes excel-lents. Una veïns, amics, familiars, coneguts en general, que si no fòs per la enveja que els domine, es podrien explicar coses d’ells realment notables.
Però la enveja, la ditxosa enveja dels bens del altre, de la situació que gaudeix, un tercer, fins i tot de la bondad d’un amic proper, els malmet. Encara que ho portin amagat, molt i molt disimulat, no hi ha res a fer. A la curta o a la llarga, sortirà el llop que porten dintre, i s’haurà acabat el broquil.
En totes les jerarquies hi és també present. El la política, portser, és òn es trobe sempre present. I en l‘ambient de les finances. I massa sovint també s’ajéu amb les famílies i entre germans.
Ens caldríe a tots, ser conscients d’aquesta plaga que tenim instal-lada entre nosaltres, i saber-nos-la, espolsar del damunt. Molt hi gauanyariem. Ho tendriem que intentar. I si ho aconseguissim, llavors podriem ben dir que la fam, les guerres, i fins i tot les malvestats naturals, serien molt més petites o desapareixerien del tot.

13 comentaris:

Montserrat Llagostera Vilaró ha dit...

HOLA MONTSERRAT:

Avans deiam si l´envenja es tornés tinya, quans tinyosos que hi hauria.

L´enveja es la pitxor consellera, fa mal als demés i a un mateix.

Una abraçada, tocaia. Montserrat Ll.

Unknown ha dit...

Apreciada Montserrat...
Envejar es un mal endèmic de la condició humana. A vegades em pregunto quin tipus evolutiu tenim els que en teoria pensem si som capaços de caure en bajanades que nomes ens complica la existència.
Una abraçada.
Bones reflexions les que proposes.

L. Gispert ha dit...

Hola, amiga Monserrat, has relacionado uno de los peores en ese listado de pecados capitales, muy común en todos los lados, porque vaya trío forma con la lujuria y la soberbia.

Muy buena entrada.

Un abrazo.

Montserrat Sala ha dit...

Montserrat Llagostera: Gracies per sere tan puntual a la meva cita diaria y tan fidel. El teu blog guanye dia a dia i es molt fresc. Petons tocaia.


Jan Puerta: L'enveja es un mal endèmic i maleït. Té a veure amb l'evolució, el consumisme, la ambició de poder, i l'orgull. vaja; tot una joia.
Salutacions molt afectuoses.



Hola Luós: Gracias por verte por aquí. Eres muy atento. Igual de atento que yó con tus entrañables paseos por el campo. Abrazos, amigo.

Montserrat Sala ha dit...

Luís, apaarte de rectificar tu nombre, quiero agradecerte tambien tu opinión, en este tema.

Anònim ha dit...

Montserrat...has tocado un tema que a mi tambien me parece detestable...

La envidia es horrible, ruin y hace miserable al ser que la siente...

"El silencio del envidioso está lleno de ruidos."....

Y estamos en un mundo muy ruidoso...

Un petó.

Jesús M. Tibau ha dit...

l'enveja sovint amaga les pròpies mancances.

Salut

Higorca Gómez Carrasco ha dit...

Querida amiga, es una enfermedad terrible, no se si ellos se dan cuenta, pero sabes una cosa, peor para ellos por que en realidad son los que sufren.
Un montón de besos.

Myriam ha dit...

La envidia, no es una enfermedad, es maldad pura, lisa y llana.

Montserrat Sala ha dit...

Hola Anna Ricard. Justament, es el que dic a la meva entrades un sentiment aboninable, que fa patir molt al que el sent, por més inri.
Gracies amiga per la visita sempre tan volguda.

Montserrat Sala ha dit...

Sufrir pro envidia, es de los peores males que se puedan dar, i además no tiene remedio farmacéutico. Gracias por tu opinion Higorca.

Montserrat Sala ha dit...

Myr: Gracias por tu aclaración. De verdad que creía que era una enfermedad congénita. Pero si como dices es maldad pura i simplemente, aún es peor. Un abrazo fuerte, querida amiga.

Montserrat Sala ha dit...

J.M Tibau: Perdona, si he oblidat d'agaïr-te, el teu comentari, que aprecio en el que val.
Molt cordialment