dimarts, 3 d’agost de 2010

L'ORXATA DE XUFLA

Es com una ritus; asseure'm en una terrasa amb la familia o alguna amiga, i pataplam: Una orxata de xufla, Sisplau. Que resulte que encara no en hi ha? , que ja s'han acabat?, que es que ells no en tenen mai? doncs m'envaig a una altra terrassa, tan feliç. Els meus acompanyants sempre m'ho critiquen, vaja dona, no vindrà d'aquí. Demana un granitzat, de llimona, que també refresque molt. O potser un suc de taronja natural. Però la meva decisió es inapelable, i tan bon punt arribe l'estiu i les calors, a mi només m'apeteix: la horxata de xufla. No se perqué, tampoc ho vull esberinar. M'agrade molt i pagant tinc dret a demanar el que vulgui. O nò? Ya sé que no hi tenen cap obligació de tenir aquest refresc, i si no el tenen, no m'enfado pas, seria ridícul. Simplement vaig alla òn en trobi.
I es que aquesta llet de la xufla, exprimida i ben fresca amb el seu toc de sucre, i aigua, es una deliciosa beguda procedent del país valencià, i que em torne boja.
En les geladeries es de consum obligat i la fabriquen ells, La fan molt bona, encara que té un inconvenient: la data de caducitat. Es de febricació diaria, la del dia anterior no sé s'hi s'aprofite.
Enfí, que quand pugui m'escapo a pendre una orxata, que es la meva beguda super apreciada de la calor. La que es ven amb supermercats, mai es igual, però jo la compro per casa.
Els que em coneixen saven que no bec d’altra cosa, i que la feine es meva per demanar quelcom per beure, quand no es temporada. No prenc cervesa, ni refrescos de cap mena, ni cafés, ni tallats, ni vermouths, ni jeressos, res. Si he de fer gasto demano una ampolla d’aigua natural, sense gas.

21 comentaris:

Pedro Ojeda Escudero ha dit...

Yo también soy un fanático por la horchata de chufa tradicional... pero de vez en cuando, un granizado de limón natural...

Unknown ha dit...

Una de les coses que mes trobo a faltar es la orxata de xufla. Recordo la que prenia a Barcelona –no recordo el nom del local- però prop del paral•lel, un carrer que dona al mercat de Sant Antoni.
Insuperable.
Un abraçada

Eastriver ha dit...

Montserrat, ara ho entenc... Som dos fans de l'orxata! Però jo no en compro, la de botella no m'agrada. M'agrada la de la Farggi, pero la millor de lluny és la del Dino. Quan vinguis a BCN, a Passeig de Gràcia, en l'ultim troç, tocant a Pl.Catalunya, baixant a mà dreta, hi ha la Dino, una gelateria que per a mi té la millor orxata del món. No té taules, necessàriament te l'has d'emportar... la prens amb un got i la canyeta pel carrer, què hi farem. Però de debó que et recomano l'experiència!

Eastriver ha dit...

Perdó, perdó... on tinc el cap... baixant a mà esquerra volia dir. Passeig de Gràcia tocant a pl. Catalunya, al costat de Casp, baixant a mà esquerra.

L. Gispert ha dit...

Me encanta, Montserrat, con ese sabor que es un regalo del paladar, refrescante.... La artesanal para mi es la mejor, la recien hecha...

Forma parte de la cultura de Valencia y es reconocida por su calidad y prestigio.

...¡¡pido una!! y ¡¡otra!!.. Acudo a la nevera.


Un abrazo,
Luis.

Montserrat Sala ha dit...

Hola profesor: Menos mal que encuentro otro fanático, como yo. Es una alegria, porque, al menos no estoy sola declarando publicamente mi "horchatadición". No desprecio el granizado de limón. Gracias por leerme.

Montserrat Sala ha dit...

Hola Jan! es rar que aquest invent, no s' importi
a d'altres països, perque viatjant per Europa tambpoc s'en veu ni la coneixen. Una beguda tan sana i refrescant, semble que tendrie que tindre exit, per tot arreu. El chinesos potser que tenen un clima semblant al nostre i moltes ganes de fer diners......Salutacions apreciat amic.

Montserrat Sala ha dit...

Ramón, aniré a probar-la expresament, perque quand es la temporada alta cal aprofitar. Gracies per la recomanació i per la teva amabilitat de comentar.

Montserrat Sala ha dit...

Gracias Luís por tu comentario. Supongo que per ahí donde tu vives también se debe apreciar bastante. "A mi me xifla al xufla". jajajajaja!!!

Jota Ele ha dit...

¡Ay, Montserrat!

¡Me acabas de dar en el centro de mi punto débil!

Yo también soy un fanático de la horchata. Te puedo garantizar que nunca falta en verano en mi casa. La compramos por litros y no me refiero a uno solo y duran bien poquito.

Te podría contar innumerables anécdotas de mi pasión por la horchata pero, lo siento, no tengo tiempo.

Tengo que ir corriendo al frigorífico a tomarme una.

Un fuerte abrazo.

Montserrat Sala ha dit...

Hola Jota! Estaba rica?. Veo que no soy tan rara como creia. Un tubérculo tan pequeño, y hay que ver lo que da de sí. quien la invertaría?. Desde cuando tomamos horchata de chufa?. alguien lo sabe?.
Muchos saludos,y gracias por comentar mis "parrafadas" autóctonas y diferentes.

jg riobò ha dit...

Nosotros la fabricamos en casa.

Unknown ha dit...

La orxateria que volia dir es la "Sirvent" a la ronda Sant Pau. Crec que es millor que la que recomana "Eastriver".
Gust personal clar.

Montserrat Sala ha dit...

que me dices !!! jg. riobò. que envidia1 Ya me gustaria a mí saber los secretos de esta bebida. Gracis por visitarme

Anònim ha dit...

Montserrat....me gusta tambien la Horchata ...
Si no fuera por lo que tu sabes nos iríamos a tomar una...pero no puedo...
¡ah! haces bien en levantarte si no tienen horchata..
Besos.

Anònim ha dit...

Vos sabés que cuando estuve en España no probé la horchata? Si regreso la probaré si o si, jajajajaja!!

BESOTES HERMOSA!

Montserrat Sala ha dit...

Hola Jan: Doncs hi aniré. ara nos es massa dificil entrar a Barcelons i aparcar, aprofitaré.
Gracies pel consell.

Montserrat Sala ha dit...

Anna Ricard, Tens massa feina ara per ara. Potser l'any que ve......Petons guapa!

Montserrat Sala ha dit...

Has de regresar, Stanley. Es imprescindible dejar el mate, y apuntarse a la chufa. jajajajajaj!!!!besos.

Higorca Gómez Carrasco ha dit...

¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡Hummmmmmmmmmmmmmm!!!! Qué rica, soy una adicta a esa bendita droga, una buena horchata y nueva, exquisita, para el verano y a mi no me importa en invierno también, pero la buena, aquí tenemos que ir a ocho kilómetros a buscar, pero vale la pena es de unos señores valencianos que tienen una heladería y horchatería, lo venden en una lecherita y ¡¡¡ale para casa!!!.
Besos horchateros

Montserrat Sala ha dit...

jajajaja! Parece que te veo con la cañita y saboreando esta deliciosa bebida. Somos verdaderamente adictas. i por muchoas años!!!!