Pàgines
▼
dilluns, 19 de setembre del 2011
ELS FRUITS DE LA TARDOR
De tots es sabut el que són i el que representen, per a la gastronomía, dels restauradors i per la taula de la gent corrent, en particular, tots el fruits de la tardor. I de tot el que ens ofereixen els mai prou vantats, productes i dels seus gustos i olors.
En hi ha per emplenar tot un tractat de cuina. Peró aquest punt mes professional, el deixaré pel mes entesos. jo només parlaré, molt per sobre, del que representen a casa meua.
Els codonys= postres de pobre, i ara amb les noves tendències de les amanides dolces està al lloc que li pertoque.
Les nespres=anys enllà, també s’en menjaven i eren apreciades. Ara retornen i son mol buscades. pels qui busquen gustos d’anys enrere.
El Raïm= Es del mes dolç de tots els fruits, i ara mateix està en el millor moment de maduració. Es de les millors propostes, per menjar amb pa amb tomàquet i formatge, per postres i també es cuinen amb carns roges, que han de menester, hores de cocció, son ideals per acompanyar el suquet.
Les Castanyes= Les senzilles castanyes, companyes de uns bons panellets, però si es confiten, son per els paladars més exigents. Els francesos sempre bons gourmands, es van treure de la mànega els “marrons glacées”. que són verdaders “Bocattos” de Cardinale”
Les Figues. Puguer-les menjar al matí acabades de collir, es dels millors moments que et puguin donar el fruits de tardor. Son cares al mercat, però son fácils de trobar als marges del camins rurals en terra de ningú. Un gustàs, poder-ne consumir.
Palosanto o kaki. es d’ una presencia potent y de una conssisténcia i un color víu que el fa molt atractiu, i té un gust que el porte a preferir-lo, per molts sibarites. Aspre quan es verd. S’ha de consumir en el moment just de maduració.
Xirimoies, i Kiwis= Fruites de ultima generació, i que les hem adoptades, sense cap problema amb rebosteria, el kiwi sobretot, es fa molt difícil prescindir-ne per el seu color.
Mandarines=.comenzen a venir, potser es fruit de mitjans de l’hivern. Peró les primerenques, ens atrauen molt.
Meló tardà; els últims de la temporada son els mes dolços, i sucosos si s’encerten bé es del millor que es pot assaborir.
Peres i pomes= Ara es el millor moment per consumir-les. Si es por millor encara, que no hagin estat en càmera. Ara es el temps de la collita i se’n troben. Totes les varietats son incomparables. gustoses i sanes. Imprescindibles per una dieta ben equilibrada.
Ens queden encara les verdures i les hotalisses de la tardor. però ho deixarem per una altre dia.
¡Ay se me hizo la boca agua! ... me chiflan los kakis y las castañas asadas y los higos y las uvas con queso mmmmmm ¡me ahogo de gusto! :)
ResponEliminaun abrazo grande
Oye Montse, que no sé por qué no salía mi cara de seguidora y he vuelto a suscribirme ¡los duendes informáticos!
ResponElimina:)
Hola Montserrat:
ResponEliminaMira, que soc poc de menjar fruite jo i amb lo sana qu´és.
Les figues si que m´agraden, pero ben maduretes i les magranes.
I els palosantos també si son ben madurs.
Pero la veritat es que l´unica fruita que consumeixo es el platan.
Ara a Valencia aviat vindran les taronjes, i aleshores si que faig sucs.
Una abraçada, Montserrat
marialuzGH: ERes de buen comer. Se nota, por lo simpática y lo espotánea que eres. Contigo simpre hay sonrisas. Tus comentarios son siempre la chispa de la entrada. Así da gusto. TE lo agradezco de corazon.
ResponEliminaReferente a los duendes del ordenador, pienso que los alimento yó. Prque me pasa de todo como en botica.
Montserrat: dius que no t'agrade al fruita?.Una dona feta com tú bona mestressa, bona administradora, y bona mare. NO m'ho puc creure.
dons jo no mejaria d'altra cosa.
GRacies noia per dir-me la teva. Un petó
Llevas mucha razón, el otoño también nos trae ricos frutos, el kaki en especial me encanta. Hay que comer los frutos de temporada, claro que sí, la naturaleza sabe por qué nos los da.
ResponEliminaUn abrazo.
Jo em quedo amb els nespres i els codonys, la resta, no és que m'agradin molt, alguns tipus de pomes i de figues.
ResponEliminaLa veritat, és que em quedo amb les fruites de la primavera i l'estiu. Pensava que els nespres eren fruites més de primavera i estiu. Veus, mai t'aniràs a dormir sense saber coses noves.
Un petonàs i vaig a posar-me a corregir que porto feina per donar i vendre.
mercedes: los kakis son delicados, de trasportar, pero si són maduros, estan de muerte,
ResponEliminaGracias por hacernos saber tu opinión.
Encarna, Les néspres no són pas el nísperos que coneixem de color groc ataronjat y que com molt be dius, venen a la primavera. Les nespres es una fruita quasi be desconeguda en la actualitat. Tenen la metixa forma del nispero, peró son de color marrón clar. ES recullen verds sempre y maduren a la foscor, damunt de serradures o palla. un cop han caviat el color, es posen molt més foscos, color marrò però tirant a granate. dificil, eh? Ya dic que es una fruita per a mostàlgicis. GRacies per venir a visitar-me.
ResponEliminaLa fruita altre regal de la naturalesa, refrescant, sana i.. Dolça.
ResponEliminaQue més es pot demanar. M'agrada molt.
I TANT!!!! que ho és. Es mitja vida i mitja dieta.
ResponEliminai amés a més la tenim aprop i assequibla. No es pot demanar altres prebendes. ho tenim molt bé
Una abraçada ben grossa i entranyabla.
Hoy he probado ya las castañas, que en esta tierra se dan muy bien y se comen de muchas formas, incluso como plato fuerte, guisadas.
ResponEliminaSí que es este un tiempo excelente para frutos tanto secos(nueces y avellanas) como verdes (uvas, higos, manzanas, peras, membrillos) y pronto, las granadas...
Es muy buen tiempo para toda la despensa. Mariajesús
ResponEliminaSe llena toda de mermeladas, tomates de colgar tomates naturales al baño Maria. Calbazas ajos cebollas. y muy pronto las setas...este año si no llueve....
y la caza!
Saludos y abrazos también muy abundantes para tí.
Uyy, menos mal que he llegao y todavía no ha entrado el otoño, jeje. La fruta de otoño me encanta, las castañas son mi debilidad, los kiwis, las chirimoyas... en fin, toda la fruta me encanta. Una sabrosa entrada Montserrat.
ResponEliminaUn abrazo de mandarina.
Mira, nunca me habia sentido mandarina, así que voy a probar, solo por darte un abrazo como el que tu me envias. Nooo! que digo: un abrazo de dos o tres mandarinas. Por lo menos!!! jajaja.
ResponEliminaGracias Encarni, por tus opinión sobre el tema.
Cada estación tiene sus productos. No me gusta comer de invernadero...
ResponEliminaBesos.
Buenas noches profesor: todos deberíamos comer productos frescos, a todos nos gustan mucho mas. Pero el precio marca la diferencia, y en estos tiempos de crisis, no llegan los dineros para todo.
ResponEliminaSaludos cordiales.