diumenge, 12 d’agost del 2012

VACANCES I CULTURA DEL BRACET

Art romànic a Espinelves. foto de Google.
                               Els festivals musicals d'estiu.
De manera natural, i sense fer soroll, ha succeït al nostre país un fenomen curiós que es done per a tots els racons de la nostra geografia rural. Son les vetllades musicals que es van començar, com a reclam, per els visitants i pels turistes, d'aquí mateix. Aquells que per les raons que sigui, romanen al seu lloc de residencia habitual. Un fet, extraordinari, que cal  aplaudir,  mes que criticar. No hi ha, poblet de muntanya o església romànica que no faci el sèu. Música con temporània,  musica barroca, musica amb solistes de piano, de violí, quartets, sextets, corals i tot el que ajudi a relaxar i tonificar el cos i la ment, tot s'hi val.
Sant Climent de Coll de Nargó. foto de Google.
Bona iniciativa dels Ajuntaments, Consells Comarcals, i d'altres institucions financeres, que hi aporten el seu ajut, per tal de fer-les possibles. Por tot arreu es veuen pamflets amb el programes de cada llogaret, i s'arribe fins i tot a vendre un tiquet per fer un aperitiu al claustre o davant l'Esglesia, on s'acabe de passar una bona vesprada cultural o senzilla ment de veïnatge. O gastronòmica, segons es miri.
Ara ja et trobes en dificultats per triar el lloc on fan millor programa, o el que mes s'ajusti a les teves preferencies. Sempre parlant de petits poblets, on quasi no hi ha vida, on els antics moradors, son des de molts anys, a la capital, o en nuclis mes grans i millor comunicats.
Perquè dels grans festivals que es fan a la Costa Brava, o a la costa Daurada, com el de Peralada, Torroella de Mongrí, Sant Pere de Roda, Cambrils, Tarragona i d'altres; d'aquestos, ja estan completa ment consolidats, i ningú dubte de la seva qualitat i prestigi. La temporada comence a la cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell, i des de aquell moment, el segueixen tots el demés, incloent'hi la trobada de acordeonistes de Arsèguel, multitudinaria, que enguany, s'ha fet la 37ena edició.
Fent un poquet d'història, crec que la moguda va començar, a pobles on hi havia algun estudiant de música avantatjat. Per les vacances, era un bon moment per assajar els seu programa d'examens, o bé el conjunt, u orquestrina aquell que havien format amb d'altres estudiants.
Aquesta es purament, una opinió personal, que l'ha he tret de algun cas que conec. Peró de cap manera buscada en cap estudi seriós i fiable.

14 comentaris:

Pakiba ha dit...

un comentari molt sert, a mi particularment m'he encantan aquestes mogudes que es fan al pobles i cuan he estat de vacances a L'Escala ,Palafrugell o cuansevol poble ,mai he deixat d'anari.

una abraçada,amiga

emejota ha dit...

Me ha gustado mucho leerte y tu opinión sobre la cuestión es la mar de acertada, al margen de demás circunstancias.
Lo cierto es que la cultura catalana se encuentra más alineada con la del resto de la europa más cultural; y quien se pique, que se rasque, pero es bien cierto.
Lo que cuentas ocurre por casi todos los pueblitos de Alemania que yo sepa y durante todo el año, me imagino que también de Austria.
No en balde Bethoven y otros muchos genios nacieron por aquellas tierras. Petonets.

Pluvisca ha dit...

Es verdad y me encanta.

Los conciertos en Sant Pere de Rodas y Cadques me encantan, pero en cualquier lugar se encuentra música

Petons

Montserrat Sala ha dit...

Hola Pakiba: val molt la pena de perdre-se'n cap, si es te l'ocasió.
Es pasen unes vesprades delicioses. Gracies per venir i comentar.

Guarda't de la calor que esta apretant
de valent.

Montserrat Sala ha dit...

Hola Eme: si a tí te ha gustado leerme
pués a mí mas me ha gustado reencontrarte en los comentrios. Te doy las gracias por ello,amiga mia.

No sabia lo que me cuentas de los pequeños conciertos en Alemania. Sé de los grandes, como el de Beirut, todo música de Wagner, el de Salzburgo, con música de Motzart, i el de Bregenz, todo ópera.
Luego están las bandas, que tocan en cualquier, plaza, feria o acontecimiento. Y los frecuentes encuentros de corales infantiles.
Desde luego, de cultura musical, si es cierto que van mucho mejor.

Montserrat Sala ha dit...

Pluvisca: doncs ja en som dos. Jo vaig a tots els que puc.
Molts gracies per donar-me la teva opinió.

T'envio un patricol de petons i abraçades, sense cap mena de tocament.
No per res, la calor, dona.

Enry Baskerville ha dit...

És veritat Montserrat, a cada racó hi ha una sorpresa o musical o artística, d'esbarjo o cultural ...
els pobles són rics en activitats a l'estiu.
A final de mes m'espera teatre clasic en el marc preciós del Teatre romà de Merida i de tornada no em perdré al meu amic Joan Manel Serrat que juntament amb Sabina vénen a Barcelona.
Desitjo que vagis suportant bé la calor i la humitat de Barcelona i rodalies i que estiguis bé de tots els teus dolors.
Un petó gran.

Montserrat Sala ha dit...

Hola Anna: en primer lloc, en aquests moments etic a la muntanya. Peró ha fet dos dies de calor molt forta. Avui sembla que ha canviat l'horatge.
Lo de Mérida, ja son "palabras mayores", i el Serrat-Sabina, idem de idem.
L'estiu per els events que indico en la meva entrada, es el temps per excelencia. llástima que dure poc.
També et desitjo, que estiguis bona i contenta, allà on et trobis.

T'envio tota la meva admiració com sempre. Gracies per al teva visita.

Norma ha dit...

Un beso a tu niña interior.

Montserrat Sala ha dit...

Gracias, Norma. Se agradece.

Un abrazo cálido.

Anònim ha dit...

ESIMADA AMIGA, TROBE AQUSTS CONCERTS UNA VERTADERA MERAVELLA, MAI NO HE POGUT ANAR A CAP POBLE PETIT ON PUGUÉS GAUDIR D'AQUESTS SONS...PERÒ A VALÈNCIA CAPITAL, AL CENTRE, ENCARA HI HA BARRIS ON DAVANT D'UNA ESGLÈSIA FAN UNS CONCERTS PER LLEVAR-SE EL BARRET.
ALS POBLES SOLEN VINDRE MÉS LES ORQUESTRES PER FER BALL, QUE TAMBÉ ÉS MOLT DIVERTIT!
ARA QUE RECORDE, VAIG ANAR A L'ESGLÈSIA DEL MEU POBLET L'ALTRE ESTIU I VAIG VEURE UNA BODA PER REMEMORAR ELS 50 ANYS DE CASATS...IMAGINA, LES SEVES NETES TOCANT EL TXELO I EL VIOLÍ....EM QUEIEN LES LLÀGRIMES...
UN BES AMIGA!

Montserrat Sala ha dit...

Et puc assegurar que son molt plaents.
Jo si que aprofito, i vaig sempre que puc. De vegades son capelles romàniques que son en despoblats, Ben il.luminades, i amb música en directe, es quelcom, per viure-ho i saborejar-ho com cal. Respirar fondo, tancar el ulls, i es la pau.
ay! ja m'hi trobo.
Una abraçadeta.

Myriam ha dit...

Me parece algo muy lindo esto de los festivales musicales en los pueblos, algo mu alegre, además de cultural.

Besos

Montserrat Sala ha dit...

Otro atractivo vacacional, qeu mueve muchos intereses culturales.
Y esto es muy bueno.

Te agradezco tu visita. Un beso.