Pàgines

divendres, 5 de març del 2010

ESSER MARE JOVE

Vull explicar una mica el que va representar per a mí ser una mare jove. Perque amb 20 anys vaig coneixer per primer cop aquest experiencia. Un moment feliç sense dubte, que d’entrada et canvíe la vida. Avui es l’Aniversari d’aquell dia únic i memorable.
He de dir en primer lloc, que el meu fill va neixer set-mesò. Osigui al set mesos de gestació. Amb la poca edat que tenía, i ignorant de les coses mes elementals de la vingudda al món de un nadó, no va resultar tarea fácil, tenin en compte que el meu marit i jó vivíem apartats dels pares i dels sogres. Per lo tan als primers dolors, que ademés no esperaba, (per les dates) vaig tindre que recòrrer a una veïna que sortosament tenie molta experiencia en aquest assumpte en concret. (Ella tenie 5 fills)
Però com era jove i decidida, vaig apendre aviat tot el que calie saver de bibes, de bolquers, (que en aquell moment eren reciclables, vés per òn), vull dir que es rentaven a mà, i de plors del nen a les nits. De sortir a passejar una vegada al dia, rentar aquells cabassos de roba que que mai s’acabaven. Tota una papereta.
Però aixó no va ésser tot: Al cap de 20 mesos, quand ja dominaba la situació, và neixer una nena. Alergries duplicades, mes felicitat si cab, però moltes mes preocupacións i ja no cal dir-ho: molta mes feina, i roba!!! A més a més els diners a final de més s’ens feien escasos, que aquest n’és un altre punt afegit als que ja teniem que fer front. Apreta que apretaràs i uns quands mesets desprès, va neixer la segona nena i la última. Al revés que com passa ara en que quasi totes les noies que volen tindre fills es sotmeten a tractamentes hormonals, jó teia una por de quedar embaraçada, que només de pensar-hi ja em marejava.
Quatres anys de casada i très fills. He sabut bén bé el pà que s’hi done.
Recomano tenir fills que es la joia més gran que una dona pugui experimentar, però no tan seguidets, si us plau, i sobretot si es víu lluny dels pares, d’ una o altra banda. Tot i que el meu marit, que li agradaven molt els nens, m'ajudave a l’hora dels banyets. Però es que calier anar a treballar, i a casa amb els meus tres reietons, només hi era jó.
Reconec obertament que vaig plorar més d'ún dia.

17 comentaris:

  1. Hola montserrat:
    Felicitats, perque es el cumple del teu primer fill oi?
    M´hes fet recordar, quan jo amb 21 anys, rentava els bolquers al safreig i am sabó de coco perque no s´escaldés, no li vaig posar plástic fins al cap d´uns días.imaginet quin merdé¡.
    Al cap de 3 anys i mig, quan va neixar el 2, ja li vaig començar a posar alguna vegada bolquers de tirar dodot
    L´any 82, quand va neixar el 3 fill, tot de tirar desde el primer día.
    I avui les noies es queixan.Si fins i tot les que no tenen medis economics se les ajuda amb panyals e higiene, si ho demanen.
    Desitjo que estiguis bé i una abraçada.Montserrat LL.

    ResponElimina
  2. Ai Montserrat, perdona he posat el teu nom amb minúscula

    ResponElimina
  3. Bon dissabte, Montse No és el meu cas, però la meva mare, que va ser mare de tres fills, imagino que tindria la mateixa sensació que tu. En aquell temps que tampoc existien els bolquers reciclables i que a més es treballava dia i nit, tenir fills era una aventura diferent. Imagina't quan vaig arribar jo, doncs no venia sola, sinó acompanyada d'una germana bessona. Sort de les meves ties, que van venir a Barcelona a treballar i llaurar-se un futur més digne, sinó no sé com s'ho hagués fet ma mare. A més, es va a haver de posar a treballar per alimentar aquelles tres grans boques.

    Es queixen les dones d'avui dia de la incompatibilitat de treballar i ser mares a la vegada, però abans també ho feien i ho feien la mar de bé. Pot ser les heroïnes eren elles i nosaltres una mediocre còpia del que elles van representar.

    Petonets, amiga meva

    ResponElimina
  4. Montserrat Villaró: han canviat moltíssim els temps en aquest sentit. De una manetra radical: En la higene, en l'alimentació, en els jocs, en l'educació, i també en l'ajud dels marits, la majoria dels quals colaboren a totes les tasques de la la llar. Nosaltres vàrem ser pioneres. Les primeres crec, en treballar i criar fils a la vegada.
    Gracies pel teu puntual comentari que tan aprecio.

    ResponElimina
  5. Hola MySelf: Benvinguda al meu petit trocet de globosfera. La teva mare va tindre sort de que dues ties, es vulguessin desplaçar a Barcelona, per ajudar. Jo del que em queixo precisamente es d'aixó. de quedar i educar i fer menjar i anar a comprar, tota sola. Per no tenir ni tenía veïns. El període més maco, de l'arribada del fills, và ser per mí un turment a estones. Ho pots compendre amiga? També vaig gaudir en molts moments duna gran felicitat, per ejemple al dir-me el meu fillet que m'estimava, fins al cel, i tornar a pujar, i tornat a baixar, i tornat a pujar.....enfí en tinc molts de bons records a pesar de tot.

    ResponElimina
  6. En efecto, los tiempos han cambiado mucho. Algún día debería hablar de lo que se siente al ser padre. Evidentemente, la maternidad la puedo imaginar, pero es difícil para un hombre ponerse en lugar de una madre y más en lo que cuentas.
    Saludos.

    ResponElimina
  7. Haria muy bien Señor, en hablar de la paternidad. Y no creo ni por un momento que pueda imaginarse la maternidad, y mucho menos en mis circunstancias.
    Agradecida por su parecer, le saludo muy cordialmente.

    ResponElimina
  8. Todo ha cambiado Montserrat, la vida va dando vueltas como una noria, cuando eres joven y madre, quizás la ilusión te lleve a cometer algún error, cuando se es más mayor, se piensa de distinta forma y a lo mejor esta la cabeza más sentada, lo importante es ser madre con la mayor ilusión y de esa forma se puede salir adelante mejor ¿no crees?
    Un fuerte beso

    ResponElimina
  9. Está clarísimo, Higorca. No solo ha cambiado todo, nosotras, la sociedad, los avances tecnológicos...nada es lo mismo. Solo la ilusión nos hacer sentir con fuerzas y nos empuja a seguir luchando. GRacias por darme tu opinion.

    ResponElimina
  10. Yo no he sido madre y reconozco que tampoco lo he deseado... Cuando os leo u os oigo a las madres pienso a veces que quizá me he perdido algo grande, aunque no lo echo de menos. No sé, quizá sea porque nunca he conocido a nadie con quien me apeteciera compartir un hij@. También me ha podido mi sentido de la libertad, de la independencia, de no desear renunciar a hacer aquello que quería o me atraía.
    De todas las manera, te felicito por esos hijos y por haber sido tan feliz teniéndolos a pesar del trabajo que ello te supuso. Tienen suerte de tener una madre como tú.
    Besos grandotes, corazona.

    ResponElimina
  11. Antes que nada gracias per estar ahí i leerme. Aprecio mucho tus opiniones, siempre impariciales y doctas. Y me gusta que me llames corazona.

    Refente a mi maternidad, que he vivido con mas làgrimas que las estrictamente necesarias, pero con mucha ilusion, fué y resultó de esta manera, muy principalmente, por la ignorancia i las estrictas reglas impuestas por la Iglesia Católia, de aquellos momenos en que todo estaba prohibido. no habia otra salida. Pero estoy contenta, en estos momentos, con una gran família unida i grande i sin fisuras. Esa es la historia.

    ResponElimina
  12. Te agradezco mucho tu apoyo, siempre tan cálida y cordial!

    BESOTES Y BUEN DOMINGO!

    ResponElimina
  13. Me quedo con esas palabras, "una familia unida, grande y sin fisuras" eso, es muy grande y tan grande que quizá es lo que mas llena a una madre.

    Antes de ser madre no entendia muchas cosas, incluso me pensaba si yo sería una buena madre, pero... el amor que nace en una mujer cuando nace un hijo es algo realmente indescriptible, no tiene limitaciones, y con el paso del tiempo vas descubriendote en el a medida que tus hijos van creciendo. Yo tengo poca experiencia, ya que mis hijas tienen las dos 13 años (son gemelas) pero... ya he vivido unas cuantas etapas y todas han sido realmente plenas y satisfactorias.

    Felicidades Montserrat por haber logrado eso tan ansiado, una familia unida y sin fisuras, :)

    Un fuerte abrazo.

    ResponElimina
  14. ...el
    ruedo
    da
    de
    vida
    su
    vuelta
    y
    lo
    que
    fui
    es
    sido
    ya
    hoy
    padre
    y
    hijo
    a
    la
    vez
    con
    ella
    mi
    vida...



    un fuerte abrazo ,con afecto :




    jose
    ramon...

    ResponElimina
  15. Stanley Kowalski. Gracias a tí por darme las gracias

    Muy afectuosamente.


    Merce. Celebro que hayas comprendido mi mensaje. Y confesión por confesión, te diré que en estos momentos, nos sentamos a la mesa a partir de mi marido y yò 14 personas. Gracias por visitarme.


    Jose Ramón: Tienes razón la rueda de la vida, no para de dar vueltas, pero los hijos ayudan a empujar, no te parece? Contenta con tu visita.

    ResponElimina
  16. Enhorabona per tot el que expliques!!...Una vegada més he pogut comprobar,que ets molt decidida i saps tirar molt bé per la vida!!
    Una abraçada molt forta.

    ResponElimina
  17. Gracies Montse. Els teus comentaris i les teves maravelloses fotos, son com un bàlsam, que m'arrajen el dia.
    Amb tot el carinyo

    ResponElimina